SSB ODISHA LECTURERS RECRUITMENT 2018 ( COMMERCE SYLLABUS) With PDF Download ~ internetDunia .COM

SSB ODISHA LECTURERS RECRUITMENT 2018 ( COMMERCE SYLLABUS) With PDF Download


COMMERCE



UNIT I

ACCOUNTING:

Financial Accounting: Accounting concepts and conventions, Preparation of Final Accounts (Sole trading concern and Partnership) with adjusting entries.

Corporate Accounting: Accounting for issue and redemption of shares and debentures; Preparation of Final accounts and statements; Amalgamation, absorption and reconstruction; Accounting for Liquidation.

Cost and Management Accounting: Ascertainment of Cost; Methods of costing, Job costing,

Process costing (Except Equivalent production), contract costing; cost control techniques,

Standard costing and analysis of variance; Marginal Costing- Absorption versus variable costing,

Cost-volume-profit analysis, Break-even analysis and decision making; Ratio analysis.

UNIT II

BUSINESS REGULATORY FRAMEWORK:

Business Law

Law of Contract: Essentials of a valid contract, Void agreements, Discharge of a contract, Contract of Indemnity and Guarantee, Contract of Bailment.

Sale of Goods Act: Contract of Sale, Conditions and warranties, Transfer of ownership in goods including sale by a non-owner, Performance of contract of sale, Unpaid seller- meaning, rights of an unpaid seller against the goods and the buyer.

Partnership Act: Nature and characteristics of Partnership, Registration of partnership, Rights and duties of partners, Types of partners, Limited liability of partnership (LLP) Act, 2008- Salient features of LLP, difference between LLP and partnership, LLP and Company, LLP agreement, Incorporation document, Incorporation by Registration.

Corporate Law(As per Companies Act 2013):

Administration of Company Law, National Company Law Appellate Tribunal, types of companies, formation of company and registration of a company, Documents of a company- Memorandum of Association, Articles of Association, Prospectus, GDR; allotment and forfeiture of shares, transmission of shares, buy back of shares; Appointment of Directors, their powers and duties, removal of directors;Types of meeting, Remuneration committee, Audit committee.

Depository Act 1996- Depository process, De-mat, NSDL,SHCIL, Need for investor’ education

UNIT III

QUANITATIVE TECHNIQUES AND STATISTICS :

Quantitative techniques: Linear Programming- Meaning and types of LP, Linear Programming Problems (LPP); LP approaches; Network Analysis- Meaning, network diagram, techniques to network analysis, CPM, PERT; Inventory Control techniques- Meaning, Inventory control models: ABC analysis, EOQ, Queuing model, single channel model, Multi service channels.



Statistics:Measures of Central Tendency, Measures of Dispersion, Skewness, Kurtosis, Correlation and Regression analysis, Theory of probability, Index number.



UNIT IV

TAXATION & AUDITING:

Income Tax- Concepts of Assesse, Assessment Year, Previous Year, Persons, Total Income and Agricultural income; Residential status of Assesses; Exempted income; Income from Salary, Income from House Property, Income from Business and Profession, Income from capital gain and income from other sources;Computation of Total Income of individual assesses and deduction U/S 80 relating to individual assesses.

Goods & Services Tax (GST)-

Introduction- Constitutional framework of indirect tax before GST, major defects in the

structures of Indirect tax prior to GST, GST Council, GST Network, State compensation

mechanism, Registration; Levy and collection of GST:- Taxable event- supply of goods and

services, place of supply: within state, interstate, import and export, time of supply, valuation

for GST, valuation rules, taxability of re-imbursement of expenses, exemption from GST

Auditing- Meaning, Objects and types of Audit; Internal check and internal control; Vouching of

Cash transactions, trading transactions and impersonal ledger; Verification and valuation of

assets and liabilities, Auditor’s duty in respect of divisible profits and dividends.

UNIT V

MANAGEMENT:

Principles of Management- Evolution of management thought, Management functions-Planning, Organising, staffing, directing- motivation, leadership, communicating and controlling. Human Resources Management- Concept and functions, Role,HR policies; evolution of HRM; Emerging challenges of HRM; work-force diversity, empowerment, downsizing; VRS, HR information system; Acquisition; Training & Development and Performance appraisal. Principles of Marketing- Importance of marketing, evolution of marketing concept; Marketing mix: Product- Meaning, importance, product classification, product mix, branding, packaging, Labelling; product life cycle; Pricing- Factors affecting pricing, pricing policies and strategies; Place- Channels of distribution: importance and types, factors affecting choice of distribution channel, Physical distribution; Promotion- Nature and importance, advertising, personal selling, Public Relation and sales promotion.

Financial management- Time value of money; valuation of bond and equities; Capital budgeting- methods.

XXXXXX





DrBimalPrasad MohapatraDrJayanta Kumar MohantyDrHarihar Mishra   Prof BasudevChhatoi


SSB COMMERCE: SAMPLE QUESTIONS

Unit I ACCOUNTING:

Q1. Closing stock appearing in Trial Balance implies that:

(a)    Closing stock should be shown in the credit side of the trading account

(b)   No adjusting entry for closing stock is required

(c)    Closing stock should not be reflected in the balance sheet

(d)   Closing stock should be deducted from purchases in the trading account Ans.: (b)

Q2. Only fully paid preference shares can be redeemed because:

(a)    By redeeming fully paid shares company pays less to the share holders

(b)   It will affect the security available to the creditors

(c)    It will increase the cash position of the company resulting in window dressing

(d)   Fresh issue cannot be made Ans.: (b)

Q3. During liquidation ‘B’ list of contributories implies:

(a)    Preference shareholders

(b)   Debenture shareholders

(c)    All persons who ceased to be shareholders within one year of the date of winding up of the company

(d)   All creditors other than existing shareholders of the company Ans.: (c)

Q4. Notional Profit in contract costing means:

(a)    The amount of profit taken to Profit and loss account

(b)   The profit that should have been generated unless there was stoppage in the contract work

(c)    Value of work certified minus cost incurred up to date

(d)   Value of work certified minus cost of work certified Ans.: (d)

Q5. Break Even Point is calculated by using the formula:

(a)    Contribution/ Sales (b) (Contribution + Fixed cost)/Sales (c) (Fixed cost + profit)/ PV ratio (d) Fixed Cost/ PV ratio

Ans.: (d)

Unit II BUSINESS REGULATORY FRAMEWORK

Q1. A single consideration may support:

(a)  One promise

(b)  More than one promise

(c) Either ‘a’ or ‘b’


(d) None of the above.

Ans.: (c)

Q2. State which of the following statements is false:

(a)    Unless otherwise agreed the expenses incidental to putting the goods in a deliverable state are to be borne by the seller

(b)   In case of a CIF contract, the seller agrees to sell and deliver the goods from a ship which has come overseas

(c)      In the absence of any contract to the contrary, the buyer must apply for delivery

(d)   Unless otherwise agreed the buyer is not bound to accept delivery of goods in instalments. Ans.: (b)

Q3. Select the most appropriate answer:

A partnership is formed in law between:

(a)    members of the HUF carrying of family business as such

(b)   a Burmese Buddhist husband and wife carrying on business as such

(c)    a father and his son agreeing to carry on a business and share the profits

(d)   a principal and an agent when the latter is given a share of the profits in the business Ans.: (c)

Q4. State which of the following statements is true:

(a)    Memorandum of Association contains the rules regarding internal management of the company

(b)   Alteration in Memorandum always requires the consent of the court

(c)    A company can always have a name of its choice

(d)   Reserve capital cannot be converted into ordinary capital without the permission of the court

Ans.: (d)

Q5. State which of the following statement is false:

(a)    Every Depository has to be registered with the SEBI

(b)   A depository participant can be an individual, firm or a company

(c)    A Depository results in saving in stamp duty on transfer of securities

(d)   All securities held by depository are to be dematerialized and are held in electronic form. Ans.: (b)

Unit III QUANTITATIVE TECHNIQUES AND STATISTICS

Q1. Which of the following statement is not true:

(a)    PERT involves time estimates which are probabilistic

(b)   In CPM, the activity time estimates are deterministic

(c)    In CPM network the individual activity times are random

(d)   Both PERT and CPM are useful for Project management. Ans.: (c)


Q2. Which of the following Inventory control techniques takes into account criticality of inventories:

(a)    Economic Order Quantity (EOQ)

(b)   Always Better Control (ABC)

(c)    High, medium and low (HML)

(d)   Vital, essential and desirable (VED) Ans.: (d)

Q3. Which of the following Averages is not based on all the observations of a series:

(a)    Arithmetic mean

(b)   Median

(c)    Geometric mean

(d)   Harmonic mean Ans.: (b)

Q4. From the following measures of dispersion which one is suitable for advanced statistical analysis?

(a)    Quartile deviation

(b)   Mean deviation

(c)    Range

(d)   Standard deviation Ans.: (d)

Q5. Select the correct statement from the following:

(a)    Laspeyre’s method of calculating Index number is based on fixed weights as value of the base year

(b)   Paasche’s method of calculating Index number is based on fixed weight as value of the current year

(c)    Fisher’s index number is the geometric mean of the index formula of Laspeyre and Paasche

(d)   Kelley’s method of Index number takes fixed weight as arithmetic average of quantities of base year and current year.

Ans.: (c)

Unit IV TAXATION AND AUDITING

Q1. A HUF can be a resident if its control and management in a previous year:

(a)    Wholly in India

(b)   Partially in India

(c)    Either ‘a’ or ‘b’

(d)   Wholly outside India Ans.: (c)

Q2. Any salary, commission or remuneration received by a working partner from a firm shall be taxable under the head:

(a)    Salary

(b)   Income from other sources


(c)    Profit and gains

(d)     None of these Ans.: (c)

Q3. Foreign allowance in case of Government employee posted outside India is:

(a)    Fully taxable

(b)   Fully exempted

(c)    Partially taxable

(d)     None of these Ans.: (b)

Q4. Short term capital gain is the gain on the asset held by assesse for a period:

(a)    Up to 36 months

(b)   More than 36 months

(c)    60 months

(d)   More than 12 months Ans.: (a)

Q5. In India GST became effective from:

(a)    1st April, 2017
(b)   1st January, 2017

(c)    1st July, 2017
(d)   1st March, 2017 Ans.: (c)

Unit V: MANAGEMENT

Q1. The ten roles of a manager (categorized under three broad heads) were contributed by:

(a)Peter F Drucker (b) Frederick Taylor (c)Henry Mintzberg (d) Henri Fayol.Ans. (c)

Q2. The development of management thought Human Relation Approach is the contribution of

(a)    McGregor (b) Elton Mayo (c) Henri Fayol (d) Max Weber. Ans. (b)

Q3. Which of the choice below is incorrect:

Training involves some kind of change for employees; changes in: (a) How they do their jobs (b)

how they relate to others (c) their responsibilities (d) conditions of their living. Ans.: (d)

Q4. Which of the following does not come under seven ingredients of marketing mix:

(a) Promotion (b) Persons (c) Place (d) Profit. Ans.: (b)

Q5. Which of the capital budgeting techniques does not consider time value of money:

(a)    Internal rate of return (b) Accounting rate of return (c) Net present value (d) Discounted pay- back period. Ans. (b)


(b)                       


Previous
Next Post »